De G40 richt zich op onderwerpen die actueel zijn in het veiligheidsdomein. Daarbij valt te denken aan het snijvlak van het zorg en veiligheidsdomein, maatschappelijke onrust, jeugd en wapens en het nieuwe onderwerp cybercrime. Maatschappelijke onrust is de afgelopen jaren toegenomen. In de maatschappij is op veel onderwerpen onvrede wat zich uit(te) in demonstraties en rellen. Veel demonstraties en rellen vonden plaats naar aanleiding van corona. Uit onderzoek blijkt dat de onvrede niet alleen in het coronabeleid zit maar ook in het vertrouwen richting de overheid. Cybercrime is een onderwerp wat steeds belangrijker wordt in de veiligheidswereld. De traditionele vormen van criminaliteit nemen af maar de cybercrime gerelateerde criminaliteit neemt toe.
Cybercrime en maatschappelijke onrust zijn onderwerpen waar de komende jaren veel in te doen is binnen G40-verband. De criminaliteitscijfers die betrekking hebben tot cybercrime nemen fors toe. Dit heeft op de maatschappij een grote impact. Vanuit de G40 moet hieraan gewerkt worden. Naast cybercrime is maatschappelijke onrust een onderwerp dat steeds meer gaat spelen. Het vertrouwen in de overheid neemt af en binnen de maatschappij is veel onvrede over veel verschillende onderwerpen. Als G40 moet gekeken worden in welke onderwerpen deze onvrede zit. Het is belangrijk om naar het geluid van de maatschappij te luisteren en hierop te acteren. Binnen de casuïstiek wordt gezien dat veel incidenten steeds meer op het snijvlak van zorg en veiligheid plaatsvinden. De G40 gaat dit snijvlak in beeld brengen en kijken hoe de samenwerking tussen zorg en veiligheid nog beter gevonden kan worden.
Veiligheid is een breed vakgebied met diverse onderwerpen. Het is belangrijk om de geluiden uit de maatschappij op te halen en deze in G40 verband te bespreken. De komende jaren zal de veiligheidswereld in beweging zijn. Het is belangrijk om als bestuurder de stem van de maatschappij/inwoner te horen en deze onderwerpen bespreekbaar te maken.
Als lid van de themagroep Veiligheid kan er gezamenlijk gesproken worden over lokale problematiek, afstemming gevonden worden en interventies en/of aanpakken op elkaar worden afgestemd. Daarnaast bent u in een vroegtijdig stadium geïnformeerd over nieuwe ontwikkelingen binnen het veiligheidsdomein.