Europa doet ertoe. We staan er vaak niet bij stil dat al meer dan de helft van de Nederlandse wet-en regelgeving z’n basis vindt in Brussel. Afgelopen jaar is in een gesprek met het DB van de G40 benadrukt dat Europa van belang is voor het hele G40 netwerk en niet alleen de themagroep Europa. Dat samenwerken binnen Europa ook steeds belangrijker wordt, laten recente ontwikkelingen als de Coronacrisis en de oorlog in de Oekraïne wel zien. De themagroep Europa is de afgelopen periode betrokken geweest bij het opvangen van de gevolgen van de Brexit, de implementatie van de nieuwe Europese programmaperiode én de doorstart van de Europese Urban Agenda. Daarbij is de themagroep een goede gesprekspartners voor koepels als VNG en IPO maar ook voor verschillende departementen.
De themagroep Europa biedt de mogelijkheid om de G40 te verbinden rond het thema Europa. Dat vraagt om een sterke netwerkfunctie waarbij het van elkaar leren, delen van kennis en belangenbehartiging voor de G40 belangrijk zijn. Daarbij bieden de 5 nieuwe missies van de Europese Commissie op het gebied van klimaat en gezondheid in het kader van het Horizon-programma veel kansen voor G40-steden om daaraan deel te nemen. Het zelfde geldt voor de verdere uitwerking van de Green Deal met initiatieven op het terrein van klimaat, energie en vervoer. Oók de Europese Agenda Stad biedt steden de mogelijkheid om, samen met andere steden, lidstaten en organisaties rond bepaalde thema’s bottom-up knelpunten in bestaande regelgeving te verkennen en rechtstreeks bij de EC onder de aandacht te brengen. Om deze kansen ten volle te benutten, dient de G40 een betrouwbare gesprekspartner te zijn, en te blijven voor andere overheden.
Om samenwerking rond het thema Europa binnen de 40 gemeenten en samen met andere partners te laten slagen, is commitment van betrokken bestuurders en ambtenaren nodig. Het is belangrijk om de komende periode die netwerkfunctie van de (themagroep Europa van de) G40 te versterken, waarbij een goed partnerschap met de VNG (Europa en Internationaal) belangrijk is. Die netwerkfunctie kan worden versterkt door samen met bv. VNG en diverse departementen te investeren in een betere koppeling c.q. vertaling van de beleidsplannen en- ontwikkelingen in Brussel en de uitvoeringspraktijk in Nederland. Tenslotte is het belangrijk om als G40 continu het belang van steden te bewaken en te blijven betrekken bij de verdere uitrol van de Europese fondsen en nieuwe beleidsontwikkelingen en daarover het gesprek met onze partners en andere organisaties aan te gaan om onze positie daarin te versterken.