Neem contact op

Armoede en schulden

Themagroep Armoede en schulden

Waar staan we?

In de afgelopen periode heeft de themagroep armoede en schulden zich met kennisontwikkeling, kennisdeling en lobby op vier hoofdthema’s gericht:

  1.     Bestrijden van armoede;
  2.     Voorkomen van schuldenproblematiek (door preventie en vroegtijdig signaleren);
  3.     Sociale incasso;
  4.     Effectieve en integrale schuldhulpverlening en beschermingsbewind.

Dit wierp zijn vruchten af. De themagroep heeft belangrijke onderwerpen weten te agenderen en heeft in de afgelopen periode invloed uitgeoefend op een viertal wetswijzigingen. Via het ‘kennisdossier Armoede en schulden’ en bijeenkomsten van de themagroep wisselen de G40 gemeenten kennis en ervaringen met elkaar uit en ontwikkelen zij nieuwe kennis. Het overzicht Armoede en schulden na corona omvat de belangrijkste acties, kansen en dilemma’s voor gemeenten, gericht op het versnellen, opschalen en slimmer maken van bestaand (en voorgenomen) armoede- en schuldenbeleid.

In afgelopen periode is steeds duidelijker geworden dat armoede en schulden doorwerken in andere domeinen. Daarom is een samenhangende aanpak noodzakelijk. Vanuit het Rijk is er meer aandacht gekomen voor armoede en schulden en de impact daarvan op het leven van inwoners. Hoe groot die impact kan zijn, laten onder meer de toeslagen affaire en de corona crisis zien.

Wat moet er gebeuren?

In de komende jaren blijven ‘armoede en schulden’ de nodige aandacht van bestuurders vragen. Het belang van domein-overstijgend werken neemt toe. Vraagstukken als bestaanszekerheid en energiearmoede laten zien dat armoede en schulden niet alleen door het sociale domein verholpen kunnen worden, maar afstemming vergt met andere domeinen.

Wat geven we bestuurders mee?

De kansenongelijkheid in de samenleving neemt toe. Armoede en schulden zijn daarin een belangrijke factor. Terwijl de groter wordende armoede- en schuldenproblematiek om investeringen vraagt, staat de begroting in veel gemeenten onder druk. Dit moet onderwerp van gesprek zijn met het Rijk. Gemeenten hebben door de wijziging van de Wet gemeentelijke schuldhulpverlening (Wgs) een weliswaar een extra taak gekregen in vroeg-signalering, maar geen extra middelen. De G40 steden zijn daarbij een bron van innovatie. Experimenten en pilots in de grote steden, onder meer met basis banen, leiden tot meer participatie van onze inwoners. Ga in gesprek met het Rijk over de voorwaarden die nodig zijn, om succesvolle experimenten en pilots op te schalen. 

Tegelijkertijd kunnen G40 steden ook zelf stappen zetten om armoede en schulden tegen te gaan. Bijvoorbeeld door stevig in te zetten op preventie ervan. Gebruik de urgentie van de corona crisis om hierin te versnellen. Werk vanuit vertrouwen en met de menselijke maat aan herstel van bestaanszekerheid. En geef daarmee inwoners weer grip op hun leven. Werk samen met de themagroep ‘Sterke keten’ aan een beter samenspel tussen de Participatiewet en de Wet gemeentelijke schuldhulpverlening. En ga in gesprek met de Economische Pijler als het gaat om het voorkomen en verhelpen van het fenomeen ‘werkende armen’. 

© 2024 G40 - Alle rechten voorbehouden