Neem contact op

Vergunninghouders en asiel

Themagroep Vergunninghouders en asiel

Waar staan we?

Met de aanhoudende toestroom van asielzoekers in de afgelopen jaren is de aandacht voor het thema ‘vergunninghouders en asiel’ groot gebleven. De themagroep focuste op drie opgaven:

  1.     Opvang van asielzoekers
  2.     Huisvesting van statushouders
  3.     Integratie van statushouders

Deze drie opgaven zijn de afgelopen jaren steeds meer in samenhang opgepakt. Om te zorgen voor integrale benadering vanaf de aankomst in Nederland tot hun integratie van statushouders in de samenleving. Opvang en huisvesting worden zo ingericht dat het bijdraagt aan de integratie van en draagvlak voor statushouders in de samenleving. Vanuit deze visie heeft de themagroep onder meer bijgedragen aan de Integrale Uitvoeringsagenda – van asiel tot en met integratie die door de VNG is opgesteld. Deze biedt ondersteuning bij het nemen van beslissingen, bij het inzetten van interventies en bij het versterken van de samenwerking. Deze integrale uitvoeringsagenda hangt nauw samen met de propositie ‘De winst van het sociaal domein’. Juist bij asiel en integratie gaat het om bestaanszekerheid, een dak boven je hoofd, een basisinkomen, en de kans op opleiding en werk en een goed en gezond leven.

Wat moet er gebeuren?

De opgaven van asiel tot en met integratie zijn een gezamenlijke verantwoordelijkheid van verschillende departementen, uitvoeringsorganisaties, woningcorporaties, provincies en gemeenten. Ontwikkelingen op de ene opgave, hebben direct gevolgen voor de andere opgaven. Om de gewenste integrale aanpak te bewerkstelligen, is een krachtenbundeling van deze partijen nodig, naast samenhangend beleid en ontschotting van financiering. Het advies ‘Een thuis voor iedereen’ zet erop in dat de opgaven voor asielopvang en integratie in samenhang met huisvesting voor alle aandachtsgroepen (waaronder statushouders) wordt opgepakt.

Wat geven we bestuurders mee?

G40 steden willen als één overheid samen met het Rijk optrekken, om te zorgen voor een integrale aanpak. Het Rijk is met alle betrokken partners aan zet om te zorgen voor de totstandkoming en borging van de beoogde samenhang in de opgaven (opvang, huisvesting en integratie). Voor de uitvoering van grote opgaven zoals de Integrale Uitvoeringsagenda en de Uitvoeringsagenda Flexibilisering Asielketen hebben gemeenten behoefte aan voldoende structurele middelen om gedecentraliseerde taken uit te voeren en hun financiële tekorten weg te werken. Daarnaast zijn goede bestuurlijke verhoudingen van groot belang, om gezamenlijk, als één overheid de opdracht voor één sterk sociaal domein te kunnen oppakken. Met ruimte voor ieders rol en verantwoordelijkheid.


Isabelle Diks, gemeente Groningen

© 2024 G40 - Alle rechten voorbehouden