Neem contact op

Themagroep Woningmarkt

Waar staan we?

In de komende 10 jaar moeten er een miljoen toekomstbestendige woningen worden gebouwd. Het woningtekort voor de korte termijn bedraagt ongeveer 300.000 woningen. Door de grote schaarste stijgen de huur- en verkoopprijzen in heel het land, wat vooral voelbaaris in de steden. De woningbouwproductie, door nieuwbouw of transformatie, moet in alle prijssegmenten omhoog. G40 neemt hier medeverantwoordelijkheid in.

Zo heeft de G40 actief bijgedragen aan de actieagenda Wonen ‘Samen werken aan goed wonen[1]. Deze is opgesteld en ondertekend door 34 partijen die allemaal actief zijn op het brede werkveld van wonen, bouwen en zorg en ondersteuning. De G40 wil samen met hen de problemen op de woningmarkt aanpakken en oplossen. Er zijn onderlinge afspraken gemaakt en benoemd welke acties, middelen en interventies nodig zijn at nodig is voor het versnellen van de bouwopgave, betaalbare huur- en koopwoningen, leefbare wijken en duurzame gebouwde omgeving.

De G40 heeft een stevige relaties met Rijk, andere overheden en met maatschappelijke en commerciele organsiaties. Zo is er regelmatig overleg en partijen werken samen actief aan onderzoek en ontwikkeling van een aanpak. Een voorbeeld is het Programma Stedelijke Transformatie en ook ‘Een thuis voor iedereen‘, met integraal advies over huisvesting voor aandachtsgroepen.

Wat moet er gebeuren?

De huisvestingsopgave is urgent en complex. Het ontwikkelen van vastgoed duurt bovendien een flink aantal jaren. Er dient op verschillende niveaus gestuurd en gemonitord te worden op een stevig woningbouwprogramma (nieuwbouw- en transformatie) met voldoende betaalbare woningen met de juiste omvang en kwaliteit.

  • Een absoluut noodzakelijke randvoorwaarde is de beschikbaarheid van locaties en plannen hiervoor, op korte en lange termijn. Rijk, provincies en gemeenten nemen hiervoor als één overheid hun verantwoordelijkheid.
  • Om plannen haalbaar te maken zijn voldoende middelen nodig: denk daarbij aan middelen en mensen bij gemeenten voor projectbegeleiding, afhandeling van vergunningen etc., aan investeringscapaciteit voor de woningcorporaties, en aan rijksmiddelen voor investeringen in grote gebiedsontwikkelingen, zoals infrastructuurbudget, middelen om onrendabele toppen op te lossen en aan gebundelde (ontschotte) budgetten om de leefbaarheid in kwetsbare wijken te verbeteren.
  • Voor meer evenwicht op de woningmarkt is samenwerking nodig, tussen Rijk, Provincies, gemeenten en met woningcorporaties en ontwikkelaars, bouwers, beleggers en andere marktpartijen.

Wat geven we bestuurders mee?

Steden, ministeries, woningcorporaties, projectontwikkelaars, bouwers e.a. kunnen met gezamenlijke verantwoordelijkheid en met voldoende middelen voor integrale gebiedsontwikkeling en woningbouwproductie een doorbraak realiseren;

  • Zodat er weer woningen in alle koop- en huurprijsklassen gebouwd kunnen worden. Woningen die passen bij de behoefte van inwoners, in een gezonde, aantrekkelijke, bereikbare en inclusieve leefomgeving.
  • Zodat de stad toegankelijk blijft voor iedereen, starters weer toegang krijgen tot de woningmarkt en de wachtlijsten voor sociale huurwoningen afnemen.

De G40 gemeenten willen inzetten op voldoende ontwikkellocaties, versnelling van de woningbouw met een flink aandeel betaalbare woningen, zodat iedereen toegang heeft op de woningmarkt.

De actieagenda wonen bevat een reeks voorstellen voor verbetering van het functioneren van de woningmarkt. De G40 blijft zich inzetten voor de uitvoering van de actieagenda Wonen ‘Samen werken aan goed wonen‘ en voor ‘Een thuis voor iedereen‘.

© 2024 G40 - Alle rechten voorbehouden