Neem contact op

Smart Cities / Smart Economy

Themagroep Smart Cities / Smart Economy

Waar staan we?

De G40 is één van de initiatiefnemers van de City Deal Een Slimme Stad, Zo Doe Je Dat. Ze wil digitalisering inzetten voor maatschappelijke opgaven en kansen bieden aan het Nederlands bedrijfsleven. De themagroep werkt met koplopers op het gebied van Smart Governance, Citizen, Environment, Economy, Living en Mobility. De G40 spreekt met het ministerie IenW over een (data-gedreven) ecosysteem voor slimme mobiliteit. De invulling van het thema Smart Economy bevindt zich nog in de verkennende fase. De vraag die centraal staat is hoe Smart City ontwikkelingen en data-gedreven oplossingen bij kunnen dragen aan versterking van de lokale en regionale economie.

Wat moet er gebeuren?

Gemeenten en bedrijven oriënteren zich vooralsnog los van elkaar op de kansen van digitalisering. De samenwerking met bedrijven loopt voornamelijk via traditionele inkoop- en aanbestedingsvormen. Er liggen kansen in het gezamenlijke werken aan innovatieve oplossingen voor stedelijke opgaven in de quadruple helix. Uitwisseling van data en Smart City infrastructuur in lokale ecosystemen leiden tot nieuwe kansen en businessmodellen voor een meer data-gedreven lokale economie. Bedrijven (met name MKB) maken ook zelf een digitaliseringsslag. Gemeenten zijn bij uitstek de overheid om dat te faciliteren. Door in te zetten op Smart Economy en digitalisering werken we aan slimme, innovatieve steden met een sterke, veerkrachtige lokale economie. En ondersteunen we bedrijven en kennisinstellingen bij de ontwikkeling van nieuwe businessmodellen.

Wat geven we bestuurders mee?

Innoveer en werk samen met bedrijven aan de ontwikkeling van oplossingen voor de slimme stad. De uitdaging is om oplossingen vanuit de markt beter te laten aansluiten op de vragen/uitdagingen van overheden. Faciliteer de ontwikkeling van nieuwe business concepten gebaseerd op datageneratie in de stad. En ondersteun de digitalisering van MKB-ondernemers. Niet alleen de koplopers, maar vooral de ondernemers in het brede peloton. Sluit aan op de vragen en behoeften van de individuele ondernemers. Stem de eigen (gemeentelijke) inzet af op wat andere partijen zoals het Rijk, de provincies, Regionale Ontwikkelingsmaatschappijen en andere intermediaire organisaties aan instrumenten en regelingen reeds beschikbaar stellen.


Wim Willems, gemeente Apeldoorn

© 2024 G40 - Alle rechten voorbehouden